Page 15 - ESK Stratejik Plan
P. 15
BAKAN SUNUŞU
Dünyada yaşanan sosyo-ekonomik ve kültürel değişimler, gıda ve tarım sektörünün
stratejik önemini artırmaktadır. Nüfus artışına bağlı olarak küresel gıda talebinin yükselişi
ve maruz kalınan iklim değişikliği ile birlikte kişi başı su ve tarım alanı gibi kaynaklarda
görülen daralma, üretim ve verimlilikte bir yarışa neden olmaktadır.
2008 yılında ihracatçı ülkelerin arzında yaşanan daralmaya bağlı olarak tarım ürünleri
piyasası ciddi bir kriz yaşamıştır. Özellikle bu tecrübeden sonra ülkeler, ulusal sınırlar
dışında üretimlerle gıda güvenilirliğini güvence altına alma gayretine girmiş, uluslararası
politikalarda gıda ticareti bir tehdit unsuru olarak kullanılmaya başlamıştır.
Bakanlığımız, gıda güvenliği ve güvenilirliğindeki sorumluluğunu ön planda tutarak kırsal
kalkınma, üretimde sürdürülebilirlik, piyasalarda istikrar, dış ticaretin geliştirilmesi gibi
birçok alanda yeni uygulamalarla sektöre bütüncül bir bakış açısını benimsemiştir.
Tarım alanında düşük seviyelerde kalmış olan hayvansal üretim desteğini % 31 gibi yüksek
oranlara taşıyarak, hayvan varlığı ve verim seviyelerinde ciddi düzeyde artış sağlamıştır.
Üretimle birlikte tüketimin de ekonomi kuralları çerçevesinde oluşan bir denge içerisinde
gelişmesi ve erişilebilirliğin sağlanması, tüm dünyada olduğu gibi bizim için de son derece
önemlidir. Hayvansal ürün piyasalarında bunu sağlama misyonu, yarım yüzyılı aşan
tecrübesi nedeniyle Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir. 2013 yılı Nisan
ayında yeniden yapılanan Kurumun Ana Statüsünde yapılan değişikliklerle; faaliyet alanı,
görev, yetki ve sorumlulukları genişletilmiştir.
Bu çerçevede kurum, üretimde sürdürülebilirliği hedefleyen hayvancılık politikalarına katkı
sağlayacak, kârlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirdiği faaliyetler içerisinde
hayvansal ürün piyasalarının düzenlenmesine yönelik uygulamalarda aktif rol alacaktır.
Hükümetimizin; kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı ile yönetimlerin saydam ve
hesap verilebilirliğinin ilerletilmesi yönünde yoğun gayreti, kurumsal faaliyetlerin temelini
oluşturmaktadır. Bu doğrultuda hazırlanan stratejik plan; paydaş odaklı, ortak akla dayalı,
günlük politikalardan uzak amaç ve hedeflerde optimizasyonu sağlamaya yönelik rasyonel
ve vizyoner bir bakış açısı geliştirmeyi amaçlamıştır.
Et ve Süt Kurumunun; 2015-2019 stratejik planının hazırlanmasında emeği geçenlere
teşekkür eder, ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ederim.
KUTBETTİN ARZU
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI
ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN X