Page 29 - ESK Stratejik Plan
P. 29

1.1.TARİHİ GELİŞİM

1930’lu yılların başlarında kabul edilen 1580 sayılı Belediye Kanunu ile mezbaha kurma ve işletme görevi
belediyelere verilmiş, bu yıllarda konuya daha çok hijyen ve sağlık açısından yaklaşılmış, konunun ekonomik
boyutu ikinci planda kalmıştır.

1950’li yıllara girilirken et endüstrisinde sadece mezbahacılık değil ekonomik boyut da ön plana çıkmıştır. Böylece,
hayvancılık bölgelerinde yazın bol ve ucuz olarak üretilen ve beslenen hayvanları, üreticiyi koruyan fiyatlarla satın
almak, kesip stoklamak, kış aylarında büyük şehirlerin et ihtiyacını karşılamak ve yan ürünleri değerlendirmek
amacıyla, endüstriyel tesisler kurulması fikri gündeme alınmıştır.

Bu amaçla; Kurumumuz 3780 sayılı Milli Koruma Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca, 28/08/1952 tarih ve 3/15597
sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan, K/871 sayılı Koordinasyon Kurulu Kararı üzerine, 01/10/1952 tarihinde
“Et ve Balık Kurumu” unvanı ile Ticaret Bakanlığına bağlı 40 milyon TL sermayeli bir İktisadi Devlet Kuruluşu
olarak kurulmuştur.

Et ve Balık Kurumunun kuruluşu, özel sektörün gelişmediği, sermaye birikiminin olmadığı, sanayi ve ticaretin
gelişmediği, yetişmiş eleman sıkıntısının olduğu bir döneme rastlamıştır.

Genç Türkiye Cumhuriyeti diğer sektörlerde olduğu gibi hayvancılık ve et sektöründe de gelişme sağlamak,
istihdamı artırmak, ekonomik hayatın yükselmesini temin etmek maksadıyla Kamu İktisadi Devlet Kuruluşlarını
kurmuş, böylece özel sektöre öncülük ederek sanayinin gelişmesini ve sermaye birikiminin oluşmasını sağlamıştır.
Bu maksada uygun olarak tarım sektöründe de Et ve Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu, Yem Sanayi gibi
kuruluşları kurmak suretiyle tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunmuştur. Et ve Balık Kurumu, hijyenik
şartlarda hayvan kesimleri yaparak kaliteli et üretimini sağlamak maksadıyla et kombinalarını faaliyete geçirmiş,
hayvancılığın bir ticari emtia haline gelmesini sağlamış, et ve et ürünleri üretim sanayisini oluşturmuştur. Böylece
hayvancılığın geliştirilmesi ve verimliliğin arttırılması hedeflenmiştir.

Et ve Balık Kurumu 18/06/1984 tarih ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabii bir İktisadi
Devlet Teşekkülü olarak, anılan Kararname ve buna ilişkin sair kararnamelere dayanarak çıkartılan Ana Statü
hükümlerine göre Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmüştür.

Kurum özelleştirme kapsamına alındığı 20/05/1992 tarihine kadar, 29 et kombinası, 2 tavuk kombinası, 1 et işleme
merkezi, soğuk depo müdürlüğü ve taşımacılık işletme müdürlüğü olmak üzere toplam 37 işyerinde faaliyetlerini
1.326 memur, 3.847 işçi olmak üzere toplam 5.173 personel ile sürdürmüştür.

ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN                                                                            24
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34