Page 31 - ESK Stratejik Plan
P. 31

Et ve Balık Kurumu ilk tavuk kombinasını 1976 yılında Sincan’da açmıştır. Tavuk Kombinasının açılması sonucu
bölgede tavukçuluk çiftlikleri hızla kurulmuş ve bu tavukçularla sözleşme yapmak suretiyle alım garantisi
verilmiştir. Böylece tavukçuluk sektörünün hızla gelişmesine katkı sağlanmıştır. 1990 yılında da Manisa Tavuk
Kombinasının açılmasıyla tavuk alımlarımız arttırılmıştır.
Özel sektörde otomatik kesim yapan modern kesimhaneler kurulmasına ve sektöre girmesine öncülük edilmiştir.
Manisa ve Sincan Tavuk Kombinalarımız 2000 yılında önemli bir revizyondan geçirilmiştir. Bu kapsamda; Manisa
Kombinasına 02/05/2000 tarihinde, Sincan Kombinasına 07/06/2000 tarihinde İSO 9002 kalite belgesi alınmıştır.
İyileştirme ve yeni yatırımlar üretim kapasitemizi değil ama üretim kalitemizi oldukça yükseltmiştir.
2004 yılında Manisa Kombinamızın satılmasıyla yıllık 18.000 ton olan pratik kesim kapasitemiz 9000 tona
düşmüştür.
Sincan Tavuk Kombinamızın ise teknolojik olarak geride kalması, yasal mevzuatlara uygun olmaması ve kapasite
açısından müşteri taleplerini karşılayamaması sebebiyle 2012 yılında faaliyetleri durdurulmuştur.

TÜRKIYE BALIKÇILIĞINDA EBK’NIN ROLÜ VE ÖNEMI
Et ve Balık Kurumu 1950-1960 yılları arasında İstanbul Üniversitesi ile birlikte ortak proje geliştirmek suretiyle
denizlerimizde balıkçılık araştırmaları yapmıştır. Bu maksatla 4 adet araştırma gemisi donatarak her türlü
ekipman ve personel ile bu araştırmalara katkı sağlamıştır. Ayrıca 8 adet av gemisi ile balık avcılığı yapılmış ve
elde edilen balıklar Kurumumuz tarafından değerlendirilmiştir. Böylece önemli bir besin maddesi olan balık hem
sofralarımıza ulaştırılmış hem de ihraç maddesi olarak dış ülkelere satılarak döviz girdisi sağlanmıştır.
Et ve Balık Kurumu balıkçılık konusunda sofralık balıktan ziyade sanayi balıkçılığı ile uğraşmıştır. 1963 yılında
Trabzon’da Balık Unu ve Yağı Fabrikası kurarak Karadeniz’den avlanılan hamsi, istavrit gibi balıkların tüketim
fazlasını alıp balık unu ve balık yağı üretmiş, yem sektörüne ham madde olarak balık unu satmış, ayrıca balık yağı
ihracatı gerçekleştirmiştir. Daha sonra 1978 yılında Fatsa’da Balıkçılık İşletmesi hizmete girmiştir. Bu işletmede
balık konserveleri (hamsi, sardalye, uskumru, alabalık yağlı ve soslu), yemeklik temizlenmiş balık fileto, hamsi,
uskumru vb. balıklardan paketlenmiş sofralık balık üretimleri yapılmış ve halkımızın tüketimine sunulmuştur.
Ayrıca balık yağı ve balık unu üretimi de gerçekleştirilmiştir.
Balıkçıların buz ve soğuk depo ihtiyacı karşılanmış ve isteyen şahıslara paketleme hizmeti verilmiştir.

SATIŞLARIMIZ
Kurumumuz kurulduğu tarihten itibaren en fazla kırmızı et satışını 50 bin ton ile 1977 yılında yapmıştır. Tavuk eti
satışlarında ise 2002 yılında 12.468 tona ulaşmıştır.
Yapılan sözleşmeler kapsamında halen Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Birliklerine, kamu kurumlarına ve
franchise mağazalarımıza satış yapılmaktadır.

İHRACATLARIMIZ
Kurumumuz 1955-2004 yılları arasında 35 ülkeye toplam 789 milyon dolarlık ihracat yapmıştır.
İhraç edilen ürünlerin başında asorti koyun bağırsağı, canlı koyun, dana eti, don hamsi, koyun eti ve şarküteri
ürünleri gelmekte olup ülke bazında en fazla ihracat 423 milyon dolar ile Batı Almanya’ya yapılmış, yıl bazında en
fazla ihracatımız ise 422 milyon dolar ile 1973 yılında gerçekleşmiştir.

GENÇ BESI PROJESI
Türkiye hayvancılığının geliştirilmesi amacıyla Genç Besi Projesi adı altında bir proje hazırlanmıştır. Projeyi
uygulamak üzere 04/02/1969 tarih ve 13118 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6/11279 sayılı
Bakanlar Kurulu Kararı ile Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü görevlendirilmiş ve pancar üreticilerinin aynı
zamanda besicilik yapmaları sağlanmıştır. Bu projede Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü bağlantı yaparken Ziraat
Bankası gerekli krediyi sağlamış ve Et ve Balık Kurumu da hayvanların alımını yaparak projeyi yürütmüştür.
Proje kapsamında sözleşme yapan besicilerin hayvanları Et ve Balık Kurumu tarafından kesilmiş ve paraları
Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü kanalı ile besicilere ödenmiştir. Bu proje 1992 yılına kadar devam ederek ülke
besiciliğine büyük katkı sağlamıştır.

TAR-ET PROJESI
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde besiciliği geliştirmek ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin hayat
seviyelerini yükseltmek, bölgedeki ekonomik hareketi arttırmak, göçü durdurmak, bölgede istihdam oluşturmak
gayesiyle 2006 yılında TAR-ET adıyla sözleşmeli besi projesi uygulamaya konulmuştur. 28 ilde uygulamaya
konulan bu projeyi Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği, Ziraat Bankası ve Et ve Balık Kurumu ortaklaşa yürütmüştür.

ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN                                                                          26
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36