Page 37 - ESK Stratejik Plan
P. 37
1.3. Kurumun Faaliyet Alanları İle Ürün ve Hizmetlerinin Belirlenmesi
1.3.1. ESK’nın Görevleri
1.3.1.1. ESK’nın Amaçları ve Faaliyet Konuları
1.3.1.1.1. Amaçları
Teşekkülün temel amacı; hayvansal ürünler, et, süt ve balık piyasasında ekonomik gereklere uygun olarak verim-
lilik ve kârlılık ilkeleri çerçevesinde kamu yararını da gözeterek faaliyette bulunmak, sektörde tam rekabet koşul-
larının tesisine katkı sağlamak, gerektiğinde et, süt ve balık fiyatlarında dengenin üretici ve tüketici aleyhine bozu-
lmasını önleyecek tedbirlerin uygulanması için yürürlükteki mevzuat ve/veya Bakanlar Kurulu Kararı ile verilen
görevleri yerine getirmektir.
1.3.1.1.2. Faaliyet Konuları
Kurumun faaliyet konuları aşağıda ifade edilmiştir:
1.Kesimlik ve besilik hayvan satın almak, satmak, kesim öncesi beslemek/besletmek, gerektiğinde ithal veya
ihraç etmek, kırmızı et, balık, kümes hayvanları, süt ve süt ürünlerini satın almak veya satmak, gerektiğinde ithal
veya ihraç etmek, işleyerek mamul hale getirmek, yan ürünlerini üretmek ve bunları muhafaza etmek, iç ve dış
piyasada satmak.
2. Erken/geç kesim imkânı verecek kademeli fiyat uygulaması yapmak.
3. Hayvansal ürünler, et, süt ve balık piyasasında gıda güvenilirliği çerçevesinde kalite standardını ve/veya belirli
vasıfta hayvan ırklarını teşvik edici kademeli fiyat uygulamalarına yönelik politikalar uygulamak.
4. Kamuya veya özel sektöre ait firmalarla teknik iş birliği ve her türlü sınaî mülkiyete dair anlaşmalar yapmak, yurt
içinde ve yurt dışında faaliyet konularıyla ilgili tesislerin kurulması ve işletilmesi için taahhütlere girmek, yerli ve
yabancı gerçek ve tüzel kişilerle kendi faaliyet konuları ile ilgili iş birliği ve ortaklık anlaşmaları yapmak, kurulmuş
olan şirketlere iştirak etmek veya yeni şirketler kurmak.
5. Ulusal ve Bakanlıkça uygun görülen uluslararası örgütlere üye olmak.
6. Teşekkülün temel amacı çerçevesinde; bütün sektör paydaşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının piyasadaki
gelişmeler ve alınacak tedbirlere yönelik olarak talep ve önerilerinin değerlendirileceği istişare toplantıları yapmak,
sektörün gelişmesine katkı sağlamak.
7. Kamu kurum ve kuruluşlarının hayvancılık, et, süt ve balık üretimi ve ticaretine yönelik teşvik ve destekleme
faaliyetlerinde iş birliği yapmak, bu kurumların teşvik ve destek içeren program ve projelerinin hazırlanmasında ve
uygulanmasında görev almak.
8. Faaliyet konuları ile ilgili yurt içinde veya yurt dışında;
a) Her türlü müşavirlik hizmeti vermek veya almak, eğitim, yayım, etüt, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde
bulunmak, ulusal ve uluslararası piyasa ve borsaları takip edebilmek için her türlü teknik altyapıyı kurmak veya
kurdurmak.
b) Tesisler kurmak, işletmek, satın almak, satmak, kiraya vermek, mevcut veya yeni inşa edilecek tesisleri kısa
veya uzun süreli kiralamak, bunlarla ilgili taahhüt ve müşavirlik hizmetlerini yapmak ve yaptırmak.
c) Gerekli her türlü malzemeyi temin ve tedarik etmek.
d) Ticaretle iştigal etmek, alım ve pazarlama faaliyetleri kapsamında mümessillikler, irtibat büroları, satış
mağazaları, pazarlama şirketleri kurmak, ana bayilik ile bayilikler vermek.
e) Müesseseler, bağlı ortaklıklar ve iştirakler kurmak.
ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN 32