Page 89 - ESK Stratejik Plan
P. 89
STRATEJİK ALAN 1 – Piyasa İstikrarının Sürdürülmesine Katkı Sağlamak
Piyasa istikrarının sürdürülmesine yönelik faaliyetlerde; sektörde arzı dengeleyecek, piyasa dinamiklerini harekete
geçirecek, tüketici fiyatını kontrol edecek, dönemsel dalgalanmaları önleyecek, üretim fazlasını piyasadan çekecek
düzenleme araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 26.08.2005 tarih ve 2005/104 sayılı Kararında, Kurumun özelleştirme kapsam
ve programından çıkartılma gerekçesi olarak; “Kurumun yeniden yapılanması, AB normlarına uygun olarak
hayvancılık sektöründe düzenleyici ve destekleyici bir rol üstlenmesi” hedeflenmiştir.
Kurum Ana Statüsünde, “233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) 35'inci maddesine dayanarak
Bakanlar Kurulunca verilen görevler saklı kalmak kaydıyla, Teşekkül; gerektiğinde et, süt ve balık fiyatlarındaki
dengenin üretici ve tüketici aleyhine bozulmasını önleyecek tedbirlerin uygulanması veya sektörün desteklenmesi
çerçevesinde işletmecilik gereklerinin dışında kalan ve Teşekküle ilave mali yük getirecek mahiyetteki görevleri
Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’nun (TDYK) teklifi üzerine çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları
uyarınca tarımsal destekleme bütçesinden aktarılacak kaynak ile yerine getirir” denilmektedir. Bu çerçevede Et ve
Süt Kurumu, et ve süt sektöründe piyasayı regüle etmede kilit öneme sahiptir.
Stratejik Amaç 1: Et ve Süt Piyasalarının İstikrarına Katkı Sağlamak
Et ve süt piyasalarında istikrar, ülke ekonomisinin yönetimi ve toplumsal yarar açısından stratejik öneme sahiptir.
Bu piyasalarda dalgalanma ve istikrarsızlık, telafisi güç sonuçları da beraberinde getirebilmektedir. Kurumumuz,
görev ve sorumlulukları çerçevesinde bu amacın gerçekleşmesinde rol üstlenmiştir.
Et ve süt piyasalarının istikrarına katkı sağlamak üzere ortaya konan; “Et ve Süt Fiyatı Dalgalanmalarını Makul
Seviyede Tutmak.”, “Et Hammadde Varlığını Artırmaya Yönelik Çalışmalar Yapmak” ve “Et ve Süt Tüketimini
Artırmaya Yönelik Çalışmalar Yapmak” hedefleri ile bu hedeflere ulaşmak için planlanan toplam 17 faaliyet ile bu
faaliyetlerin performans göstergeleri Tablo 43'te gösterilmiştir.
Tablo 43: Et ve Süt Piyasalarının İstikrarına Katkı Sağlamak
Stratejik Alan 1 PİYASA İSTİKRARININ SÜRDÜRÜLMESİNE KATKI SAĞLAMAK
Stratejik Amaç 1 Et ve Süt Piyasalarının İstikrarına Katkı Sağlamak
Stratejik Hedef 1.1 Et ve Süt Fiyatı Dalgalanmalarını Makul Performans Göstergesi Sorumlu Birim
Faaliyet 1.1.1 Seviyede Tutmak. Hayvan sayısı (baş)
Alım ve Üretim Dairesi Başkanlığı
Alımlarda sözleşmeli besiciliğe öncelik
vermek.
Faaliyet 1.1.2 Arz ve talep öngörülerine bağlı stok yönetimini Stok miktarı (ton) Ticaret ve Pazarlama Dairesi
yapmak. Başkanlığı /Alım ve Üretim Dairesi
Başkanlığı
Faaliyet 1.1.3 Arzı dengelemek üzere canlı hayvan stoğu Canlı hayvan baş adeti Alım ve Üretim Dairesi Başkanlığı
bulundurmak.
Faaliyet 1.1.4 Erken-geç kesim prim uygulamasını yapmak. Ton Alım ve Üretim Dairesi Başkanlığı
Faaliyet 1.1.5 Piyasaları ve borsaları takip ederek Toplam alımlara ve satışlara Ticaret ve Pazarlama Dairesi
gerektiğinde spot alım ve satış yapmak. oranı Başkanlığı/Piyasa İzleme ve
Değerlendirme Dairesi Başkanlığı
Faaliyet 1.1.6 Sektör toplantıları ve kamuoyu aydınlatmaları Toplantı/Basın bildirisi/ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı/
Faaliyet 1.1.7 Piyasa İzleme ve Değerlendirme
Stratejik Alan 1 ile toplumsal algıyı yönetmek. Çalıştay vb. sayısı Dairesi Başkanlığı
Ulusal Kırmızı Et Konseyi ve Ulusal Süt Toplantı/Çalıştay vb. sayısı Piyasa İzleme ve Değerlendirme
Konseyi ile çalışmalar yapmak. Dairesi Başkanlığı/Strateji Geliştirme
Dairesi Başkanlığı/Alım ve Üretim
Dairesi Başkanlığı
PİYASA İSTİKRARININ SÜRDÜRÜLMESİNE KATKI SAĞLAMAK
ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN 84