Page 93 - ESK Stratejik Plan
P. 93
STRATEJİK ALAN 2- Üretim ve Ticaret Faaliyetleri
Kurumumuzun Ana Statüsünde; “hayvansal ürünler, et, süt ve balık piyasasında ekonomik gereklere uygun
olarak, verimlilik ve kârlılık ilkeleri çerçevesinde, kamu yararını da gözeterek faaliyette bulunmak, sektörde tam
rekabet koşullarının tesisine katkı sağlamaktır.” şeklinde ifade edilmektedir.
Bu çerçevede; kesimlik ve besilik hayvan satın almak, satmak, kesim öncesi beslemek/besletmek, gerektiğinde
ithal veya ihraç etmek, kırmızı et, balık, kümes hayvanları, süt ve süt ürünlerini satın almak veya satmak,
gerektiğinde ithal veya ihraç etmek, işleyerek mamul hale getirmek, yan ürünlerini üretmek ve bunları muhafaza
etmek, iç ve dış piyasada satmak, Kurumun ticareti geliştirici amaçları arasında sayılmıştır.
Amaç 3- Kurumun Kârlılık ve Verimliliğinin Artırılması
233 sayılı KHK’nın ikinci maddesi (a) bendinde; “İktisadi devlet teşekküllerinin ekonomik gereklere uygun olarak
verimlilik ve karlılık ilkeleri doğrultusunda kendi aralarında ve milli ekonomi ile uyum içinde çalışarak sermaye
birikimine yardım etmelerini ve bu suretle daha fazla yatırım kaynağı yaratmaları” hükmü yer almaktadır.
Kurumun kârlılık ve verimliliğinin artırılmasına yönelik; “Hammadde Tedarik Maliyetlerinin Azaltılması”, “Pazarlama
Faaliyetlerinin Arttırılması”, “Atıl Kapasitenin STK ve Özel Sektör İş Birliğinde Kullanılması” ve “Üretim ve İşletme
Maliyetlerinin Azaltılması” hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak için planlanan toplam 26 faaliyet ile bu faaliyetlere
ilişkin performans göstergeleri Tablo 45‘te gösterilmiştir.
Tablo 45: Kurumun Kârlılık ve Verimliliğinin Artırılması
Stratejik Alan 2 ÜRETİM VE TİCARET FAALİYETLERİ
Stratejik Amaç 3 Kurumun Kârlılık ve Verimliliğinin Artırılması
Stratejik Hedef 3.1 Hammadde Tedarik Maliyetlerinin Azaltılması Performans Göstergesi Sorumlu Birim
Faaliyet 3.1.1 Etçi ve kombine ırkların alımına öncelik Etçi ve kombine ırkların Alım ve Üretim Dairesi
vermek. alımı/Toplam alımlar Başkanlığı
Faaliyet 3.1.2 Alımda fiyatlandırma sistemini kalite ve Proje tamamlanma oranı Alım ve Üretim Dairesi
Faaliyet 3.1.3 verimlilik esasına göre düzenlemek. Başkanlığı
Faaliyet 3.1.4
Faaliyet 3.1.5 Şarta tabi kesimlerin Kurum tarafından Mevzuat çalışması Alım ve Üretim Dairesi
Faaliyet 3.1.6 yapılmasına dair mevzuat çalışmalarının tamamlanma oranı Başkanlığı
yapılmasına katkı sağlamak.
Alım ve Üretim Dairesi
Döküm mevsimi hammadde alım miktarlarının Döküm mevsimindeki Başkanlığı
artırılması. alımlar/Toplam alımlar Alım ve Üretim Dairesi
Başkanlığı/Teknik İşler
Tedarik zinciri iş birlikleri kurmak. İş birliği sayısı
Dairesi Başkanlığı
Yan ürünlerin etkin değerlendirilmesine yönelik Tamamlanma Oranı
fizibilite çalışmaları yapmak. Tüm Birimler
ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN 88