Page 59 - ESK Stratejik Plan
P. 59
1.5.2. Çevre Analizi
1.5.2.1. Dünyadaki Durum ve Gelişmeler
Kurumumuzun faaliyet alanları içerisinde yer alan et ve süt sektörüne ait dünyadaki durum ve gelişmeler et ve
süt başlıkları ayrı ayrı verilmiştir.
ET
DÜNYADA DURUM
Etin Üretim Değeri
Dünyada hayvancılığa ait üretim değeri, 1,3 trilyon dolar ile toplam tarımsal üretim değerinde % 34’lük bir paya
sahiptir. Hayvansal üretim değeri içinde, işlenmemiş etin payı yaklaşık 842 milyar dolar ile % 64’tür.
Üretim ve Ticaret
Dünya toplam kırmızı et üretiminin 4,8 milyar baş canlı hayvan varlığının % 30,8’ini sığır, % 24,3’ünü koyun,
% 20,7’sini keçi, % 20,1’ini domuz ve % 4,1’ini manda oluşturmaktadır.
Toplam et üretiminde, en büyük payı % 37 ile domuz eti (114,2 milyon ton) alırken, kanatlı eti % 35 (107 milyon ton),
büyükbaş eti % 22 (67,7 milyon ton), küçükbaş eti % 4 (13,9 milyon ton) paya sahiptir.
2008-2012 dönemi et üretimi % 7,5 artarken en fazla artış % 33,3 ile manda etinde gerçekleşmiştir. Tavuk eti
üretimi % 14,8, domuz eti üretimi % 5,8 artmış, diğer türlerin üretimi nerdeyse sabit kalmıştır.
Tablo 20: Yıllar İtibariyle Dünya Hayvan Varlığı ve Et Üretimi
Hayvan varlığı (milyon baş) ve 2008 2009 2010 2011 2012 2013
et üretimi (milyon ton)
1.472 1.485 1.494
Sığır 1.447 1.460 1.472 63 63 -
Et Üretimi 63 63 63 195 199
Manda 187 190 193 4 4 200
Et Üretimi 3 3 4 982 996 -
Keçi 950 963 973 5 5
Et Üretimi 5 5 5 1.006
Koyun 1.152 1.169 -
Et Üretimi 1.128 1.122 1.127 8 8
Domuz 8 8 8 968 966 1.173
Et Üretimi 925 941 973 108 109 -
Tavuk 103 105 107
Et Üretimi 20.878 21.867 977
Dünya Toplam Et Üretimi 19.055 19.947 20.343 90 93 -
Kaynak: FAOSTAT 81 83 87 297 302
281 286 293 21.744
-
-
ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN 54