Page 61 - ESK Stratejik Plan
P. 61
Tüketim
FAO verilerine göre 2014 yılında 42,9 kg kişi başı yıllık et tüketiminin; gelişmiş ülkelerde 76,1 kg, gelişmekte olan
ülkelerde 33,7 kg olacağı tahmin edilmektedir.
Uluslararası Fiyatlar
Son üç yılda % 2,5 yükselen FAO Et Fiyat Endeksi, 2013 yılında durağana yakın seyretmiştir. Ancak, 2014 yılı başından
bu yana, ortaya çıkan virüs salgını ve kuraklığın etkisiyle ihracatçı ülkelerin domuz eti arzında yaşanan daralma
sonucu özellikle domuz etinde fiyat yükselmesi yaşanmıştır.
Tablo 22: FAO Et Fiyat Bileşenleri Endeksi
Sığır karkas (R3) fiyatları 2014 yılında önceki yıla göre; AB ve Avustralya için düşerken, Brezilya ve ABD için
yükselmiştir. Koyun karkas fiyatları ise ihracatta lider ülkelerden Avustralya başta olmak üzere tüm ülkelerde
yükseliş göstermiştir. AB’de 6-12 aylık 300 kg altı besilik buzağı fiyatı % 2,7 gerilemiştir.
Tablo 23: Canlı ve Karkas Fiyatları 2012 2013 2014
ÜLKELER
€/kg TL/kg €/kg TL/kg €/kg TL/kg
Besilik Büyükbaş (canlı)
AB 2,56 5,93 2,49 6,30 2,52 7,46
Sığır Karkas (R3)
AB 4,01 9,29 4,27 10,81 4,02 11,92
2,16 5,47 2,31 6,85
Brezilya 2,29 5,30 3,32 8,40 3,74 11,09
2,31 5,85 2,17 6,45
ABD 3,34 7,73 6,09 15,40 5,77 17,13
Avustralya 2,63 6,09
Türkiye 6,31 14,61
Koyun Karkas
AB 5,01 11,60 4,89 12,39 5,33 15,81
4,58 11,59 5,05 14,97
İrlanda 4,61 10,67 3,11 7,87 3,53 10,46
3,13 7,92 3,39 10,06
Avustralya 3,42 7,92 7,04 17,82 6,66 19,75
Yeni Zelanda 3,62 8,38
Türkiye 7,80 18,07
Kaynak: USDA, BoardBia ve Avrupa Komisyonu
ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN 56