Page 60 - ESK Stratejik Plan
P. 60

FAO verilerine göre 2013 yılı toplam et üretimi 308,5 milyon ton tahmin edilirken, 2014 yılında üretimin 3,3 milyon
    ton (%1,1) artarak toplamda 311,8 milyon tona ulaşması öngörülmüştür. Üretimdeki büyümenin, gelişmekte olan
    ülkelerde daha çok gerçekleşmesi ve söz konusu ülkelerde artan gelirle birlikte gelişen orta sınıfın, talebin de
    merkezini oluşturması beklenmektedir.

    2013 yılı itibariyle toplam et üretiminin % 10’u ticarete konu olurken ticaretin % 43’ünü (13,2 milyon ton) kanatlı eti,
    % 29’unu (9,1 milyon ton) büyükbaş eti, % 24’ünü (7,4 milyon ton) domuz eti, % 3’ünü (1 milyon ton) küçükbaş eti
    oluşturmaktadır.

    2012-2014 döneminde üretim % 2,5 artarken ticaret hacmindeki yükseliş % 5,4’e ulaşmıştır. Aynı dönemde kanatlı
    eti üretimi % 3,1 domuz eti % 2,8, küçükbaş eti üretimleri % 2,2 artarken büyükbaş eti üretiminde artış % 1,5 ile
    sınırlı kalmıştır.

    Tablo 21: 2012-2014 Yılları Dünya Et Üretimi Artış Oranları

    Milyon ton                                   2012            2013   2014 Öngörü
                                                                 308,5        311,8
    ÜRETİM                                       304,2            67,7        68,0
                                                                 114,3        115,5
    Büyükbaş eti                                 67,0            107,0        108,7
                                                                  13,9        14,0
    Domuz eti                                    112,4            30,9        31,3
                                                                  9,1          9,4
    Kanatlı eti                                  105,4            7,4          7,2
                                                                  13,2        13,5
    Küçükbaş eti                                 13,7             1,0          1,0

    TİCARET                                      29,7             42,9        42,9
                                                                  75,9        76,1
    Büyükbaş eti                                 8,0              33,7        33,7

    Domuz eti                                    7,5

    Kanatlı eti                                  13,0

    Küçükbaş eti                                 0,8

    KİŞİ BAŞI YILLIK TÜKETİM (KG) 

    Dünya                                        42,9

    Gelişmiş Ülkeler                             76,2

     Gelişmekte Olan Ülkeler                     33,5
    Kaynak: FAO Gıda Görünümü, Mayıs 2014

    2013 yılında 67,7 milyon ton olan dünya büyükbaş eti üretiminin % 52’sini ABD, Brezilya, AB ve Çin karşılamıştır.
    Ticarette Çin’in ithalat payı % 7’den % 13’e yükselirken diğer majör ülkelerin ithalat payları gerilemiş, ihracatta
    Hindistan’ın payı % 17’den % 19’a yükselmiştir. Majör ihracatçılar olan Brezilya, Hindistan, Avustralya ve ABD’nin
    toplam ihracattaki payı % 68’dir.

    Dünya üretiminin % 50’sini gerçekleştiren Çin, Hindistan, Okyanusya ve AB’nin küçükbaş eti üretimi 2013 yılı
    tahmini 13,9 milyon tondur. İhracatın % 84’ünü Avustralya ve Yeni Zelanda gerçekleştirmiştir. İthalatta Çin’in payı
    % 20’den % 33’e yükselmiştir.

    2013 yılında, 114,2 milyon ton olan dünya domuz eti üretiminin % 80’i Çin, AB, ABD ve Brezilya'da gerçekleştirilmiştir.
    Dünya üretiminin % 48’ini Çin; ihracatın % 77’sini AB, ABD ve Kanada karşılamıştır. Bu yıl ABD başta olmak üzere
    başlıca üretici ülkelerde yavru domuz ölümlerine neden olan virüs (PEDv) salgını yaşanmaktadır.

    2013 yılında dünya kanatlı eti üretimi 107 milyon ton’ dur. Üretimin % 59’unu ABD, Çin, AB ve Brezilya
    gerçekleştirmiştir. 2. büyük üretici konumunda olan Çin’de kuş gribi (H7N9) salgını nedeniyle üretimin % 1,7
    daralması, Rusya ve Hindistan üretimlerinin % 8 ve % 6 büyümesi öngörülmektedir. 2013 yılında kanatlı eti
    ihracatının % 80’den fazlasını ABD, Brezilya, AB ve Çin gerçekleştirmiştir. İthalatta başlıca ülkeler Çin, Hong Kong,
    Japonya ve Suudi Arabistan’dır.

55  ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65