Page 78 - ESK Stratejik Plan
P. 78
Fiyatlar
2009-2013 döneminde üretici fiyat artışı % 97 ile en fazla manda sütünde görülmüştür. Koyun sütü % 61, keçi sütü
% 51 artarken inek sütü fiyatındaki artış % 18 ile sınırlı kalmıştır.
İçme sütü üretiminin yaklaşık % 85’i uzun ömürlü süt (UHT) olup tüketici fiyatı 2009-2013 döneminde % 29
artmıştır. Aynı dönemde diğer süt ürün fiyatlarındaki artışlar; tereyağı % 46, peynir % 40 ve yoğurt % 26’dır.
Tablo 41: Süt ve Süt Ürünleri Fiyatları
Üretici Fiyatı TL/Kg 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Koyun Sütü 1.17 1.29 1.40 1.48 1.69 1.84
Kıl Keçisi Sütü 1.14 1.36 1.45 1.56 1.65 -
Tiftik Keçisi Sütü ------
İnek Sütü 0.79 0.91 0.80 0.89 0.93 0.98
Manda Sütü 1.58 1.79 1.77 2.02 2.40 -
Tüketici Fiyatı TL/Kg 2009 2010 2011 2012 2013 2014
UHT Süt 1.82 1.97 1.96 2.16 2.35 2.53
Yoğurt 2.94 3.19 3.12 3.47 3.70 3.99
Beyaz Peynir 11.19 13.37 13.23 14.25 15.56 17.16
Kaşar Peyniri 15.59 17.84 17.98 20.44 21.98 23.85
Tereyağı (Kahvaltılık) 15.76 17.65 19.28 21.72 23.05 27.30
Kaynak: TÜİK
Projeksiyonlar
OECD-FAO 2014-2023 projeksiyonuna göre;
Önümüzdeki on yıl içinde süt üretiminin, 2014 yılına göre % 15 artarak 22,4 milyon tonun üzerine çıkması, tereyağı
üretiminin % 14, peynir üretiminin % 48 artması, buna karşılık tereyağı tüketiminin %10, peynir tüketiminin % 24
artması beklenmektedir.
Tablo 42: OECD-FAO 2014-2023 Projeksiyonu
Ürün 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Üretim - Bin ton
Süt 19.482 20.057 20.543 20.920 21.239 21.530 21.798 22.030 22.256 22.460
Tereyağı 212 217 222 225 227 229 231 233 234 236
Peynir 155 167 171 182 193 203 209 216 221 229
Kişi Başı Tüketim (kg/yıl)
Tereyağı 2,9 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0
Peynir 1,9 1,9 1,9 1,9 2,0 2,0 2,1 2,1 2,1 2,1
Kaynak: OECD-FAO
73 ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN