Page 78 - ESK Stratejik Plan
P. 78

Fiyatlar

    2009-2013 döneminde üretici fiyat artışı % 97 ile en fazla manda sütünde görülmüştür. Koyun sütü % 61, keçi sütü
    % 51 artarken inek sütü fiyatındaki artış % 18 ile sınırlı kalmıştır.

    İçme sütü üretiminin yaklaşık % 85’i uzun ömürlü süt (UHT) olup tüketici fiyatı 2009-2013 döneminde % 29
    artmıştır. Aynı dönemde diğer süt ürün fiyatlarındaki artışlar; tereyağı % 46, peynir % 40 ve yoğurt % 26’dır.

    Tablo 41: Süt ve Süt Ürünleri Fiyatları

    Üretici Fiyatı TL/Kg                         2009   2010              2011      2012   2013   2014

    Koyun Sütü                                   1.17 1.29 1.40 1.48 1.69 1.84

    Kıl Keçisi Sütü                              1.14 1.36 1.45 1.56 1.65                         -

    Tiftik Keçisi Sütü                           ------

    İnek Sütü                                    0.79 0.91 0.80 0.89 0.93 0.98

    Manda Sütü                                   1.58 1.79 1.77 2.02 2.40                         -

    Tüketici Fiyatı TL/Kg                        2009   2010              2011      2012   2013   2014

    UHT Süt                                      1.82 1.97 1.96 2.16 2.35 2.53

    Yoğurt                                       2.94 3.19 3.12 3.47 3.70 3.99

    Beyaz Peynir                                 11.19  13.37             13.23     14.25  15.56  17.16

    Kaşar Peyniri                                15.59  17.84             17.98     20.44  21.98  23.85

      Tereyağı (Kahvaltılık)                     15.76  17.65             19.28     21.72  23.05  27.30
    Kaynak: TÜİK

    Projeksiyonlar

    OECD-FAO 2014-2023 projeksiyonuna göre;

    Önümüzdeki on yıl içinde süt üretiminin, 2014 yılına göre % 15 artarak 22,4 milyon tonun üzerine çıkması, tereyağı
    üretiminin % 14, peynir üretiminin % 48 artması, buna karşılık tereyağı tüketiminin %10, peynir tüketiminin % 24
    artması beklenmektedir.

    Tablo 42: OECD-FAO 2014-2023 Projeksiyonu

    Ürün                      2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

                                                        Üretim - Bin ton

    Süt 19.482 20.057 20.543 20.920 21.239 21.530 21.798 22.030 22.256 22.460

    Tereyağı                  212 217 222 225 227 229 231 233 234 236

    Peynir                    155 167 171 182 193 203 209 216 221 229

                                                        Kişi Başı Tüketim (kg/yıl)

    Tereyağı                  2,9 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0 3,0

    Peynir                    1,9 1,9 1,9 1,9 2,0 2,0 2,1 2,1 2,1 2,1

    Kaynak: OECD-FAO

73  ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN
   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83