Page 75 - ESK Stratejik Plan
P. 75

Tablo 37: Türkiye Su Ürünleri Ticareti

Yıllar        2007    2008              2009             2010                       2011    2012    2013

                                                İhracat

Miktar (ton)  47.214  54.526            56.406           55.109                     66.738  74.006  101.063

Değer ($)     273.077.508 383.297.348 335.973.642 312.935.016 395.306.914 413.917.190 568.216.131

Değer (¨)     356.723.408 505.545.565 524.118.881 471.459.989 664.333.252 744.907.572 1.083.261.669

                                                İthalat

Miktar (ton)  58.022  63.222            72.705           80.726                     65.698  65.394  67.530

Değer ($)     96.632.063 119.768.842 105.914.621 133.829.563 173.886.517 176.402.894 188.068.388

Değer (¨)     126.432.371 154.343.337 165.226.808 200.395.897 290.826.203 317.626.975 359.490.196

Kaynak: TÜİK
2013 yılı TÜİK verilerine göre toplam kişi başına su ürünleri tüketimi 6,3 kg’dır.

Projeksiyonlar

OECD-FAO 2014-2023 projeksiyonuna göre, Türkiye toplam et üretiminin (keçi ve manda eti hariç) % 29 artması
öngörülmekte olup en fazla artış % 30 ile kanatlı grubundadır. 10 yıllık periyotta üretimindeki artış ile birlikte kanatlı
eti ihracatının % 12 artacağı öngörülmektedir.

OECD-FAO 2014-2023 projeksiyonunda, kişi başı yıllık büyükbaş eti tüketiminin % 27, küçükbaş eti tüketiminin %
16 ve kanatlı eti tüketiminin % 9 artacağı öngörülmektedir.

OECD-FAO 2014-2023 projeksiyonuna göre, Türkiye toplam su ürünleri üretiminin % 14, kişi başı tüketimin % 9
artması beklenmektedir.

                                                                                    ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN  70
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80