Page 75 - ESK Stratejik Plan
P. 75
Tablo 37: Türkiye Su Ürünleri Ticareti
Yıllar 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
İhracat
Miktar (ton) 47.214 54.526 56.406 55.109 66.738 74.006 101.063
Değer ($) 273.077.508 383.297.348 335.973.642 312.935.016 395.306.914 413.917.190 568.216.131
Değer (¨) 356.723.408 505.545.565 524.118.881 471.459.989 664.333.252 744.907.572 1.083.261.669
İthalat
Miktar (ton) 58.022 63.222 72.705 80.726 65.698 65.394 67.530
Değer ($) 96.632.063 119.768.842 105.914.621 133.829.563 173.886.517 176.402.894 188.068.388
Değer (¨) 126.432.371 154.343.337 165.226.808 200.395.897 290.826.203 317.626.975 359.490.196
Kaynak: TÜİK
2013 yılı TÜİK verilerine göre toplam kişi başına su ürünleri tüketimi 6,3 kg’dır.
Projeksiyonlar
OECD-FAO 2014-2023 projeksiyonuna göre, Türkiye toplam et üretiminin (keçi ve manda eti hariç) % 29 artması
öngörülmekte olup en fazla artış % 30 ile kanatlı grubundadır. 10 yıllık periyotta üretimindeki artış ile birlikte kanatlı
eti ihracatının % 12 artacağı öngörülmektedir.
OECD-FAO 2014-2023 projeksiyonunda, kişi başı yıllık büyükbaş eti tüketiminin % 27, küçükbaş eti tüketiminin %
16 ve kanatlı eti tüketiminin % 9 artacağı öngörülmektedir.
OECD-FAO 2014-2023 projeksiyonuna göre, Türkiye toplam su ürünleri üretiminin % 14, kişi başı tüketimin % 9
artması beklenmektedir.
ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN 70