Page 77 - ESK Stratejik Plan
P. 77

2009-2013 döneminde süt ürünleri ithalatı % 30 artarak 147,3 milyon $’a ulaşırken ihracatındaki artış % 102’dir
(285,6 milyon $). Aynı dönemde en önemli ithalat kalemlerinden süttozu ithalatı GTHB tarafından uygulanan
süttozu desteklemesi ile 18 bin tondan 50 tona düşmüştür.

2013 itibariyle net dış ticaret fazlası veren ürünlerde lider 111 milyon $ ile peynir olup onu dondurma (35 milyon $),
peynir altı suyu (33 milyon $), süt ve krema (25 milyon $) izlemektedir. Hala dış ticaret açığı olan ürün 84 milyon
$ (19 bin ton ithalat) ile tereyağıdır.

Sanayiye Giden Süt ve Süt Ürünleri Üretimi

2013 yılında entegre süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı 7,94 milyon ton ile üretimin yaklaşık %
44’ünü oluşturmaktadır.

2010-2013 döneminde süt üretimi % 35 artarken sanayiye giden süt miktarındaki artış % 18’de kalmıştır. Aynı
dönemde süt ürünleri üretiminde en büyük artış % 40 ile ayran üretiminde görülmüş, peynir üretimi % 27, içme
sütü ve yoğurt üretimi % 19 artmıştır.

Tablo 39: Sanayiye Giden Süt ve Süt Ürünleri Üretimi	                                     			              	 Birim: ton

Süt ve Süt Ürünleri                   2010                  2011                          2012              2013

Toplanan İnek Sütü                    6.745.011                                7.073.739        7.932.485   7.938.510

Toplanan Krema                                      * * 9.104 4.472

İçme Sütü Üretimi                     1.090.605                                1.164.748        1.250.168   1.298.059

Kaymak                                              * * 25.395 29.291

Koyulaştırılmış Süt                                 * * 3.947 4.741

Tereyağı                                            * * 38.128 41.515

Peynir                                473.057                                  518.850          564.191     600.266

Yoğurt                                908.269                                  1.006.791        1.052.657   1.081.409

Ayran                                 397.935                                  459.075          508.444     560.101

Yağlı Süt Tozu                                      * * 35.119 38.926

    Yağsız Süt Tozu                                 * * 47.173 39.951
Kaynak: TÜİK

Tüketim

TÜİK verilerine göre, ülkemizde kişi başı süt üretimi 237,7 kg’dır.

Ulusal Süt Konseyi verilerine göre 2013 yılı kişi başı içme sütü tüketimi 37,3 kg, peynir tüketimi 16,5 kg, yoğurt
tüketimi 30,6 kg, tereyağı tüketimi 1,4 kg’dır.

Tablo 40:Üretim Maliyeti ve Paritesi

        TL/kg        May Haz                  2013     Eki                     Kas-Ara Oca            2014  Nis-May
                                      Tem Ağu                                                   Şub-Mar

Maliyet              1,11 0,88 0,83 0,86 0,90 0,89 0,91                                         0,96        0,97

Parite               1,03 1,02 1,24 1,12 1,16                                  1,17       1,11  1,18        1,12

2014 Mayıs ayı itibariyle süt maliyeti 0,97 TL/kg, süt/yem paritesi 1,12’dir.

Kaynak: USK, İdeal parite 1,3

                                                                                          ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN  72
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82