Page 72 - ESK Stratejik Plan
P. 72

2010-2012 döneminde, arzda oluşan açık ve fiyatlardaki artış nedeniyle 2011 yılında en fazla 111 bin ton karkas et
    ve 78.555 baş canlı hayvan ithalatı yapılmıştır.

    Damızlık üretiminde yaşanan gelişmeler neticesinde damızlık büyükbaş ve küçükbaş ihracatı yapılmaya
    başlanmış, 2013 yılında 357 b.baş, 898 k.baş ve 2014 yılının ilk beş ayında 384 b.baş, 216 k.baş ihracatı yapılmıştır.
    İhracatlar Türkmenistan ve Azerbaycan varışlıdır.

    Sektörün hızla gelişimi sonucunda kanatlı eti ihracatımız 2009-2013 döneminde % 290 artarak 308 bin tonun
    üzerine çıkmıştır. İhracatın % 65’i Irak varışlı olup diğer önemli pazarlar Libya, Suriye ve İran’dır.
    Tüketim

    TÜİK üretim ve dış ticaret verilerine göre hesaplanan 2013 yılı kişi başı et tüketimi 32,5 kg olup bunun 19,4 kg’ı
    kanatlı etidir. OECD-FAO verilerine göre aynı dönemde Türkiye kişi b aşı et tüketimi 29,8 kg olup 20,2 kg’ı kanatlı eti,
    6 kg’ı büyükbaş eti ve 3,6 kg’ı küçükbaş etidir.
    Et/Yem Paritesi

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ankara Ticaret Borsası verilerine göre ortalama et/yem paritesi; 2012
    yılında 19,68 ve 2013 yılında 18,94 iken 2014 yılı Temmuz ayı itibariyle 20,37’ye yükselmiştir.
    Fiyatlar

    Ankara Ticaret Borsası verilerine göre, 2009-2014 döneminde dana karkas fiyatı % 39,7 ve kuzu karkas fiyatı %
    42,5 artmıştır.

    Tablo 34: Yıllar İtibariyle Karkas Fiyatları

    TL/kg        2009                                    2010   2011            2012          2013          2014*

    Dana Karkas  11,10                                   15,66  14,12           14,58         15,51         17,25

    Kuzu Karkas  13,93                                   18,29  20,13           18,10         18,05         19,85

    Kaynak: Ankara Ticaret Borsası, *16 Temmuz 2014 itibariyle yıllık ortalama

    TÜİK tüketici fiyatlarına göre; 2009-2014 döneminde tavuk eti fiyatı % 35, kuşbaşı fiyatı % 54 kemikli koyun eti fiyatı
    % 55 artmıştır.

    Tablo 35: Yıllar İtibariyle Et Fiyatları             2009   2010            2011   2012          2013   2014*
                               TL/kg                     17,36  24,14           23,27  23,80         24,66   26,80
                                                         17,12  23,79           26,16  25,42         25,21   26,56
     Dana eti (kuşbaşı)                                   5,48   5,79            5,84   6,62          6,81   7,40
     Koyun eti (kemikli parça et)
     Tavuk eti (göğüs, gövde, baget ort.)
    Kaynak: TÜİK, *2014 Haziran ayı itibariyle ortalama

67  ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77