Page 73 - ESK Stratejik Plan
P. 73

Balık

Avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri üretim miktarlarında dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de bazı yıllarda
dalgalanmalar olabilmekte, yetiştiricilik üretimi ise sürekli artış göstermektedir. 2002 yılında 61 bin ton olan su
ürünleri yetiştiricilik üretimi, yaklaşık dört kat artarak 2013 yılında 233 bin tona ulaşmıştır.

Tablo 36: Türkiye Su Ürünleri Üretimi

        Yıllar             2007     2008     2009           2010     2011     2012     2013

                                             Avcılık (ton)

İç su                      43.321   41.011   39.187         40.259   37.097   36.120   35.074

Deniz                      589.129 453.113 425.275 445.680 477.658 396.322 339.047

Toplam                     632.450 494.124 464.462 485.939 514.755 432.442 374.121

                                    Yetiştiricilik (ton)

İçsu                       59.033   66.557   76.248         78.568   100.446  111.557  123.019
Deniz                      80.840   85.629   82.481         88.573   88.344   100.853  110.375
Toplam                     139.873  152.186  158.729        167.141  188.790  212.410  233.394

Toplam Üretim (ton)        772.323 646.310 623.191 653.080 703.545 644.852 607.515

 Kişi Başına Tüketim (kg)  8,6 7,8 7,6 6,9 6,3 7,1 6,3
Kaynak: TÜİK

2013 yılı itibariyle, balıkçı filomuz 16.437 deniz, 3.232 içsu olmak üzere toplam 19.669 adet balıkçı gemisinden
oluşmaktadır. Yetiştiricilik üretiminde ise 1.935 adedi içsuda, 418 adedi denizde olmak üzere toplam 2.353 adet
işletme faaliyet göstermektedir.

Ülkemizde en çok avcılığı yapılan balıklar; hamsi, istavrit, palamut, sardalya ve çaça gibi göçmen balıklardır. Yıllara
göre değişmekle birlikte avcılık üretiminin yarıdan fazlasını hamsi oluşturmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliğinde ise
alabalık levrek ve çipura en çok üretimi yapılan türlerdir. 2013 yılı yetiştiricilik üretiminin 128 bin tonu alabalık, 68
bin tonu levrek ve 36 bin tonu çipuradır.

Ülkemiz, yetiştiricilik üretiminde AB ülkeleri arasında alabalık üretiminde birinci, toplam üretimde ise ikinci
sıradadır. Kalkan, mersin, fangri, sinagrit, minekop, eşkina ve Karadeniz alabalığı gibi yeni türlerin yetiştiricilik
deneme çalışmalarında başarı sağlanmış ve yetiştiriciliğine başlanmıştır.

Su ürünleri yetiştiricilik üretimindeki artışa paralel olarak, ihracatımızda da artış görülmektedir. 2002 yılında 27 bin
ton olan ihracatımız, 2013 yılında 101 bin tona (hazırlanmış/konserve edilmiş ürünler dahil), değer olarak da 97
milyon dolardan 568 milyon dolara ulaşmıştır.

                                                            ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN                    68
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78