Page 73 - ESK Stratejik Plan
P. 73
Balık
Avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri üretim miktarlarında dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de bazı yıllarda
dalgalanmalar olabilmekte, yetiştiricilik üretimi ise sürekli artış göstermektedir. 2002 yılında 61 bin ton olan su
ürünleri yetiştiricilik üretimi, yaklaşık dört kat artarak 2013 yılında 233 bin tona ulaşmıştır.
Tablo 36: Türkiye Su Ürünleri Üretimi
Yıllar 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Avcılık (ton)
İç su 43.321 41.011 39.187 40.259 37.097 36.120 35.074
Deniz 589.129 453.113 425.275 445.680 477.658 396.322 339.047
Toplam 632.450 494.124 464.462 485.939 514.755 432.442 374.121
Yetiştiricilik (ton)
İçsu 59.033 66.557 76.248 78.568 100.446 111.557 123.019
Deniz 80.840 85.629 82.481 88.573 88.344 100.853 110.375
Toplam 139.873 152.186 158.729 167.141 188.790 212.410 233.394
Toplam Üretim (ton) 772.323 646.310 623.191 653.080 703.545 644.852 607.515
Kişi Başına Tüketim (kg) 8,6 7,8 7,6 6,9 6,3 7,1 6,3
Kaynak: TÜİK
2013 yılı itibariyle, balıkçı filomuz 16.437 deniz, 3.232 içsu olmak üzere toplam 19.669 adet balıkçı gemisinden
oluşmaktadır. Yetiştiricilik üretiminde ise 1.935 adedi içsuda, 418 adedi denizde olmak üzere toplam 2.353 adet
işletme faaliyet göstermektedir.
Ülkemizde en çok avcılığı yapılan balıklar; hamsi, istavrit, palamut, sardalya ve çaça gibi göçmen balıklardır. Yıllara
göre değişmekle birlikte avcılık üretiminin yarıdan fazlasını hamsi oluşturmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliğinde ise
alabalık levrek ve çipura en çok üretimi yapılan türlerdir. 2013 yılı yetiştiricilik üretiminin 128 bin tonu alabalık, 68
bin tonu levrek ve 36 bin tonu çipuradır.
Ülkemiz, yetiştiricilik üretiminde AB ülkeleri arasında alabalık üretiminde birinci, toplam üretimde ise ikinci
sıradadır. Kalkan, mersin, fangri, sinagrit, minekop, eşkina ve Karadeniz alabalığı gibi yeni türlerin yetiştiricilik
deneme çalışmalarında başarı sağlanmış ve yetiştiriciliğine başlanmıştır.
Su ürünleri yetiştiricilik üretimindeki artışa paralel olarak, ihracatımızda da artış görülmektedir. 2002 yılında 27 bin
ton olan ihracatımız, 2013 yılında 101 bin tona (hazırlanmış/konserve edilmiş ürünler dahil), değer olarak da 97
milyon dolardan 568 milyon dolara ulaşmıştır.
ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN 68