Page 67 - ESK Stratejik Plan
P. 67

Tablo 29: Süt Üretimi ve Kişi Başı Tüketim         2012                            2013 (tahmin) 2014 (öngörü)
 Milyon ton

Süt üretimi                                        762,3                                  767,2         783,2
Süt eşdeğeri ticaret                               65,4                                   67,9          69,1
Ticaretin üretimdeki payı (%)                       8,6                                    8,8           8,8

Kişi başı tüketim (kg/yıl)

Dünya                                              107,7                                  107,2         108,2

Gelişmiş ülkeler                                   222,7                                  220,3         223,1

Gelişmekte olan ülkeler                            75,3                                   75,4          76,3

Kaynak: FAO, veriler tüm türleri (sığır, manda, koyun, keçi, deve) kapsamaktadır.

Sanayiye Giden Süt ve Süt Ürünleri Üretimi

Dünyada sanayiye aktarılan süt miktarı 2012 yılı itibariyle 405 milyon ton olup üretimin yaklaşık % 55’ini
oluşturmaktadır. ABD, Y. Zelanda, Avustralya, Almanya, Fransa, Hollanda, Birleşik Krallık ve Kanada’da üretimin
neredeyse tamamı sanayiye aktarılmaktadır.

Süt sektöründe faaliyet gösteren 20 firma; sanayiye aktarılan sütün % 39’unu, inek ve manda sütü üretiminin %
24’ünü işlemektedir.
2012 yılında işlediği toplam çiğ süt bakımından ilk 5 süt sanayicisi sırasıyla; Fonterra (Yeniz Zelanda), Dairy Farmers
of America (ABD), Lactalis (Fransa), Nestlé (İsviçre) ve Dean Foods (ABD) olmuştur. Listede yer alan firmaların %
50’si Avrupa, % 30’u ABD, kalan % 20’si ise Kanada ve Fonterra’nın da içinde bulunduğu dünyanın diğer bölgeleri
orijinlidir. Söz konusu firmaların yarısı kooperatifken, diğer yarısı şahıs şirketleridir.
Sanayiye giden sütün büyük kısmı peynir ve içme sütü olarak değerlendirilmektedir.
2008-2012 dönemi süt ürünleri üretiminde en büyük artış % 9 ile içme sütü üretiminde görülmüştür (en büyük
üreticiler AB, ABD ve Çin). Aynı dönemde tereyağı üretimi % 8, peynir üretimi % 4 artarken süttozu üretimindeki
artış % 1,5 ile sınırlı kalmıştır.

Tablo 30: Süt Ürünleri Üretimi

             Milyon ton                     2008   2009                            2010          2011   2012

                  İçme sütü*                121,0  123,0                           126,0         128,0  132,0

                  Tereyağı                  8,9 8,9 9,1 9,4 9,6

                  Peynir                    19,8 19,8 20,3 20,3 20,6

             Yoğunlaştırılmış süt           4,9 4,9 5,0 5,0 5,0

             Yağsız süt tozu                3,4 3,6 3,3 3,3 3,3

             Yağlı süt tozu                 3,1 3,1 3,2 3,3 3,3

Kaynak: FAO

*Ulusal Süt Konseyi “Dünya’da ve Türkiye’de Süt Sektör İstatistikleri Raporu 2013”, dünya üretiminin % 75’ini temsil eden ülke verileri.

                                                                                   ET VE SÜT KURUMU 2015 · 2019 STRATEJİK PLAN            62
   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72